Τα Cantos of the Sibylline Sisterhood Conjures a Feminist Future

Σε όλη την ιστορία, και σε όλους τους πολιτισμούς και τις ηπείρους, υπήρχαν πάντα γυναίκες, σίβυλες, που διέθεταν μυστικές, ιερές γνώσεις από τις θεραπευτικές τέχνες μέχρι τη λαογραφία — και ιδιαίτερα τη διόραση. Ανάλογα με το πλαίσιο, αυτές οι φιγούρες θα μπορούσαν να γίνονται σεβαστοί, να λατρεύονται, να αναζητούνται ή να φοβούνται, να αποφεύγονται και να διώκονται, αλλά πάντα βοήθησαν στην έναρξη του μέλλοντος. Λαμβάνοντας αυτό το ιστορικό αρχέτυπο ως πλαίσιο, Cantos της Sibylline Sisterhood συγκεντρώνει μια ομάδα από φεμινίστριες, queer και τρανς καλλιτέχνες που εργάζονται σε μια σειρά από μέσα, οι οποίοι αξιοποιούν αυτή την καταγωγή, θέτοντας πανάρχαιες δυνάμεις ενάντια στις σύγχρονες απειλές.

Στις πολλές διασταυρώσεις θεμάτων, μοτίβων, υλικού και συμβολισμών, η ομάδα λειτουργεί σαν αδελφότητα, καθώς κάθε καλλιτέχνης εξετάζει αλληλένδετα ζητήματα διαπερατής ταυτότητας και δυναμικής ισχύος που διαδραματίζονται στα διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα και τις βιωμένες εμπειρίες τους, καθώς και στα ατομικά τους θέματα. στυλ και μέσα. Ένα πράγμα που μοιράζονται είναι ότι κατανοούν ότι οι σημερινές αίθουσες εξουσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια ανακαίνιση και ότι έχει περάσει πολύς καιρός να ακούσουμε τις γυναίκες – ή ακόμα καλύτερα, να χάσουμε το δυαδικό σύστημα που έχει ελαττωθεί και να αγκαλιάσουμε μια πιο διφορούμενη πολλαπλή δυνατότητα για ένα μέλλον που είναι πραγματικά νέο, και του οποίου οι ελευθερίες είναι πραγματικά διαθέσιμες σε όλους.

April Bey, Mai-Thu Perret, Chitra Ganesh in Cantos of the Sibylline Sisterhood, Άποψη εγκατάστασης (Ευγενική προσφορά του ArtCenter College of Design. Φωτογραφία: Juan Posada)

Προς το παρόν, αυτό το μέλλον είναι γραμμένο στη γλώσσα της φαντασίας, του μύθου, της επιστημονικής φαντασίας, των ονείρων και των οραμάτων — και σε αυτή τη συναρπαστική έκθεση, σε ζωγραφική, κολάζ, γλυπτική, υφάσματα, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και χαρακτικά. Σχεδιασμένο από τις επιμελήτριες Julie Joyce, διευθύντρια των γκαλερί ArtCenter, και την Christina Valentine, επιμελήτρια των Εκθέσεων πριν από την πανδημία, όπως πολλές τέτοιες εκθέσεις που καρποφορούν στη συνέχεια, τα πνευματικά, πολιτικά, προσωπικά και κοινωνικά μηνύματα Cantos είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το πιο αξιοσημείωτο ίσως είναι πώς αυτό το επείγον μήνυμα παραδίδεται με στοχαστική εξυπνάδα, γοητεία, πτήσεις φανταστικής φαντασίας, έξαρση και ακόμη και χαρά.

April Bey: Your Failure is Not a Victory for Me (2022) και Enjoyment (2020), από τη σειρά Colonial Swag, στο Cantos of the Sibylline Sisterhood. (Courtesy ArtCenter College of Design. Φωτογραφία: Ruben Diaz)

Οι γραμμές και τα διασταυρούμενα ρεύματα αφθονούν σε μια πολυεπίπεδη συνομιλία μεταξύ και μεταξύ των καλλιτεχνών και του έργου τους, ενισχύοντας τη ριζωματική δομή που υπονοείται από την «αδελφότητα» και την ηχηρή αρμονία των «cantos». Για παράδειγμα, μεγάλης κλίμακας ταπετσαρίες μικτών μέσων από Απρίλιος ΜπέηςΤο έργο της Atlantica για την παγκόσμια οικοδόμηση διεκδικεί την έντονη υλική παρουσία ιστορικών τοίχων, όπως μπορεί να εξιστορήσει τα πρόσωπα και τα επεισόδια της ιστορίας του. Αλλά στην αποαποικιοποιημένη τους εικόνα, την αυξημένη ιδεοληψία και την ενεργοποιημένη παλέτα — καθώς και στον δανεισμό της ζοφερής αστικής μνημονιακής εικονογραφίας στο Poulet Wing War Memorial Park — Ο Bey αναπτύσσει αυτήν την οπτική και υλική γλώσσα για να δημιουργήσει μια βελτιωμένη, περιεκτική, συμπονετική και ειλικρινά πολύ πιο υπέροχη έκδοση του χρονοδιαγράμματος και του πλανήτη.

Saya Woolfalk’s Aerial Display (Blossoming) (2012) και The Empathics (2013); Σειρά Visitation Station της Erica Ryan Stallones (2020) Les guérillères IX, IV, VII και VIII του Mai-Thu Perret (2016); και April Bey’s Poulet Wing War Memorial Park (2021). (Courtesy ArtCenter College of Design. Φωτογραφία: Juan Posada)

Οι ταπετσαρίες του Μπέη κλείνουν τον κύριο εκθεσιακό χώρο, το κέντρο του οποίου καταλαμβάνεται από μια φάλαγγα από κουστουμαρισμένα γλυπτά μανεκέν από Mai-Thu Perret. Μέσα της Les guérillères Σειρές, γυναικείες φιγούρες ντυμένες με εκδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού είναι οι ίδιες φτιαγμένες από φαινομενικά ευαίσθητα υλικά όπως λυγαριά, σιλικόνη και κεραμικά. Αυτό αμφισβητεί και την ίδια την έννοια του εύθραυστου θηλυκού, ενώ παράλληλα κριτικάρει το πλέγμα της σύγκρουσης, του κεφαλαίου και των καταπιεστικών κανόνων φύλου. Όπως οι φιγούρες του Μπέη, αυτές οι γυναίκες κατοικούν και προστατεύουν ένα ουτοπικό βασίλειο, στην προκειμένη περίπτωση, το The Crystal Frontier. Απέναντι σε αυτήν τη διάταξη βρίσκονται τα ανερχόμενα γλυπτά τοίχου που μοιάζουν με μανεκέν στο βίντεο και την εγκατάσταση από Saya Woolfalk, η οποία έχει δημιουργήσει επίσης έναν ουτοπικό κόσμο για να κατοικήσουν οι φιγούρες της. Αυτοί είναι πνευματικά και τεχνολογικά προηγμένοι άνθρωποι γνωστοί ως The Empathics, των οποίων ο σκοπός και το ιδιαίτερο δώρο είναι να μεταμορφωθούν μεταξύ των σφαίρων της ανθρωπότητας, της φύσης και της τεχνολογίας, στο όνομα της θεραπείας του πλανήτη και της ψυχής. Οι φυσικές μορφές των πτηνών και οι μυκηλιακές τους μορφές λαμπυρίζουν και αιωρούνται μέσα από ένα πυκνό σύμπαν που μιλάει τόσο για τη λαογραφία όσο και για την επιστημονική φαντασία.

Chitra Ganesh: Multiverse Dreaming: Urgency, 2020. Αρχειακή ψηφιακή εκτύπωση. 66 1/4 x 45 ίντσες. (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη)

Chitra Ganesh δανείζεται επίσης τόσο από τη φαντασία όσο και από τη λαογραφία στις έντονα λεπτομερείς αναπαραστάσεις δημοφιλών αλλά προβληματικών ινδικών εικονογραφημένων ιστοριών. Τόσο πολύτιμο εργαλείο για να διατηρήσει ζωντανά τα παραδοσιακά πολιτιστικά θεμέλια για τη σύγχρονη νεολαία με εμμονή με κόμικς και επίσης μια συχνή πηγή ενίσχυσης τοξικών στερεοτύπων, ο Ganesh διεκδικεί εκ νέου τη δύναμη αυτής της κληρονομιάς και επαναπλαισιώνει τις γυναικείες φιγούρες του σε νέα, ενδυναμωτικά πλαίσια. Έμπειρο στη συνυφασμένη εικαστική γλώσσα τόσο των κόμικς όσο και της ινδικής παραδοσιακής καλών τεχνών, και με μια κορεσμένη, εκκεντρική παλέτα και ένα ταλέντο για ενεργητική δράση, αυτό το έργο μιλά στο παρελθόν και το παρόν, αλλά και αισθάνεται σαν στο σπίτι του στο μετασύμπαντο του μέλλοντος.

Marnie Weber: Blue Nude With Hamsters, 1997 (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη)

Μάρνι Βέμπερ πραγματοποιεί μια παρόμοια έρευνα και διάσωση σε κλασικά έργα πρώιμης κολάζ από το 1997-1998, αφαιρώντας τις γυναίκες από τα μαγκάκια του δέρματος και δημιουργώντας νέους κόσμους για να κατοικήσουν — σουρεαλιστικοί, συναρπαστικοί, φιλόξενοι. Συχνά παρέα με συντρόφους ζώων και σε τοπία της ερήμου με μαγευτική δύναμη και προστατευμένους ουρανούς — όπως στο κινηματογραφικό αριστούργημα πρωτο-μιμίου Μπλε γυμνό με χάμστερ — αλλά πάντα με την εκκεντρική, χαριτωμένη αίσθηση του παράξενου για το οποίο είναι γνωστός ο Βέμπερ. Αν και οι ίδιες οι κεντρικές εικόνες, τα τροπάρια του εμπορευματοποιημένου γυναικείου γυμνού, παραμένουν αναλλοίωτα, μέσα από τις ουσιαστικές και εννοιολογικές λειτουργίες του μέσου κολάζ, εντούτοις αναπλάθονται με τη μεταφορά τους σε φιγούρες αυτοδιάθεσης, αδελφότητας και σχεδόν σαμανιστικής δύναμης.

Lezley Saar: Lady Audrey, 2011. Ακρυλικές και ψηφιακές φωτογραφίες σε ύφασμα και σανίδα. 40 x 32 ίντσες (ευγενική παραχώρηση Walter Maciel Gallery)

Λέζλεϊ Σάαρ έχει επίσης ταλέντο να «διασώζει» ηρωίδες από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ιστορία, ανακτώντας ιστορίες γυναικών και ιδιαίτερα μαύρων γυναικών που επέμεναν να υπάρχουν εκτός των απαγορευμένων γραμμών φύλου, φυλής και πατριαρχικής θρησκείας, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Γυναίκες χαρακτηρισμένες ως τρελές, ως μάγισσες, ως ψυχρές, ως διεστραμμένες. γυναίκες που ντύνονταν και ζούσαν σαν άντρες. αυτοί που πέρασαν ως λευκοί? εκείνοι που αναζήτησαν καταφύγιο μέσα και από το γάμο… Οι στοχαστικοί πίνακες και τα κολάζ της Saar επανασχεδιάζουν τις προγονικές γενεαλογίες και απεικονίζουν τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των ιστορικών και σημερινών κοινοτήτων στις οποίες βλέπει τον εαυτό της να αντανακλάται.

Molly Surazhsky: Ένδυμα #8 (Mashacare SS19′ Fashion Show) (2019); Ταπετσαρία βινυλίου Blossoming, Blooming, Beaming (2019); and Unchained (2019), στο Cantos of the Sibylline Sisterhood (Courtesy ArtCenter College of Design. Φωτογραφία: Ruben Diaz)

Μόλι Σουράζσκι χρησιμοποιεί επίσης μανεκέν και εννοιολογικά ενδύματα, καθώς και τη δημιουργία ενός ουτοπικού κόσμου που βασίζεται στη φροντίδα, στην εγκατάστασή της. Μέσα σε ένα διευρυμένο μοτίβο πλαισιωμένο από τη μόδα, η καλλιτέχνις δημιουργεί ένα φωτομοντάζ και βωμό σε κλίμακα καταστήματος σε φόρο τιμής στις γυναίκες της οικογένειάς της, των οποίων το σθένος και η λαϊκή ιατρική έχουν εξασφαλίσει την επιβίωση της σειράς μέσω του πολέμου, της μετανάστευσης και της διασποράς. Η Σχολή της Επανάστασης επικεντρώνεται στη θεραπεία και τη λαϊκή σοφία – ως μια ομάδα πολυεπιστημονικών καλλιτεχνών με γνώμονα τα συστήματα – διερευνά τις συλλογικές δυνατότητες της μαγείας, της τεχνολογίας, του μικροβιώματος, της θεωρίας παιχνιδιών, της πέψης, της μεταφοράς, της θεραπείας κατά του τραύματος και του συλλογικού ονείρου για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

The Revolution School: Φανταστείτε έναν απελευθερωμένο κόσμο πέρα ​​από τα δυαδικά, τις ιεραρχίες και το κεφάλαιο (2022), Τι είναι ένα BEI; (2022), Thinky Feely Tank (2022), My Little BEI (2022) και Sci-Fi Fair (2022), στο Cantos of the Sibylline Sisterhood (Courtesy ArtCenter College of Design. Φωτογραφία: Juan Posada)

Έρικα Ράιαν Σταλόνες μπλέκει και με τις ροές του χρόνου. Σε θαυμάσιους, παράξενους πίνακες ζωγραφικής και τα συνοδευτικά ηχητικά κομμάτια, καθοδηγεί το κοινό σε ένα καταρρακωμένο ψυχολογικό βασίλειο αρχετύπων από τους Γιούνγκους έως τους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους, στις παγκόσμιες λαϊκές και ιθαγενείς εικόνες, στους εξωγήινους επισκέπτες των οποίων η παρουσία και η ευαισθητοποίηση έχει και συνεχίζει να συνδέστε και ενημερώστε τα όλα. Μαρίκο Μόρι — το soundtrack για το αισιόδοξο και αιθέριο βίντεο του 1996 Miko No Inori διαποτίζει και μαγεύει ολόκληρο τον εκθεσιακό χώρο — εξερευνά την ένωση της μποντισάτβα, της ανθρώπινης γυναίκας και του cyborg σε ένα νέο είδος ύπαρξης με το ταξίδι μιας ηρωίδας μέσα από αρχαία αρχέτυπα στο παρόν και το μέλλον. Όπως πολλά από τα έργα της έκθεσης, είτε έγιναν μόλις πέρυσι είτε προηγούμενα πριν από δεκαετίες, τα βίντεο της Mori ξεκινούν με μια φεμινιστική άποψη αλλά επεκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση για να περιλάβουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, να τιμήσουν και να βελτιώσουν το παρελθόν. και σχεδιάστε το πιθανό μέλλον.

Προβολή έως τις 23 Νοεμβρίου, στην γκαλερί Alyce de Roulet Williamson, ArtCenter College of Design Hillside Campus, 1700 Lida St., Pasadena. Ελεύθερος; artcenter.edu.

Moriko Mori: Miko No Inori (1996), στην έκθεση ArtCenter Cantos of the Sibylline Sisterhood (Φωτογραφία Julie Joyce)

Erica Ryan Stallones: The Inner Apartment (2020), I am again in the Current που είμαι και ο εαυτός μου (2020), Μετά είδα ένα δεύτερο (2020) από τη σειρά Visitation Station, στο Cantos of the Sibylline Sisterhood (Courtesy ArtCenter College Σχεδιασμού Φωτογραφία από τον Ruben Diaz)

Η Chitra Ganesh στο Cantos of the Sibylline Sisterhood στο ArtCenter (Φωτογραφία Shana Nys Dambrot)

The Revolution School (Φωτογραφία Shana Nys Dambrot)

Λεπτομέρεια της δουλειάς του Chitra Ganesh (Φωτογραφία Shana Nys Dambrot)

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Leave a Comment