Γνωρίστε την πρωταθλήτρια Γραφιστικής Louise Sandhaus

Η Louise Sandhaus είναι γραφίστρια, συγγραφέας, μελετήτρια — και ως ιδρύτρια και συν-διευθύντρια του έργου The People’s Graphic Design Archive (PGDA) για την επέκταση, τη διαφοροποίηση και τη διατήρηση της ιστορίας της γραφιστικής — είναι μια καινοτόμος πρωταθλήτρια για τον τομέα που αγαπά. Έρευνα για το αναγνωρισμένο και βραβευμένο βιβλίο της για την ιστορία της γραφιστικής στην Καλιφόρνια — Σεισμοί, κατολισθήσεις, πυρκαγιές και ταραχές: Καλιφόρνια και Γραφιστική 1936-1986 (2014, Metropolis Books/Thames & Hudson) — επίσης προκάλεσε την ιδέα που εξελίχθηκε στο PGDA που μόλις κυκλοφόρησε. Με συνεισφορές που ήδη αριθμούν πάνω από 5.000 και περισσότερους από 10.000 παγκόσμιους χρήστες, ο ιστότοπος περιλαμβάνει τα πάντα, από ολοκληρωμένα έργα σχεδιασμού έως υλικά επεξεργασίας, φωτογραφίες, αλληλογραφία, προφορικές ιστορίες, συνεντεύξεις, δημοσιευμένα/αδημοσίευτα άρθρα και συνδέσμους προς άλλα αρχεία. Αυτή η προσπάθεια ενθαρρύνει τον κοινοτικό λόγο για την οικοδόμηση ενός αντισυμβατικού αποθετηρίου στο οποίο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συνεισφέρει από οπουδήποτε στον κόσμο — διατηρώντας αυτό που διαφορετικά θα χάνονταν και τιμώντας νέες προοπτικές.

γραφιστική louise sandhaus

Louise Sandhaus, Earthquakes, Mudslides, Fires & Riots: California and Graphic Design, 1936–1986 (Metropolis Books, 2014)

LA WEEKLY: Πότε έμαθες για πρώτη φορά ότι ήσουν καλλιτέχνης;

ΛΟΥΪΖ ΣΑΝΤΧΑΟΥΣ: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη αλλά μάλλον γραφίστα. Μαθήτευσα σε ένα διαφημιστικό γραφείο στο λύκειο και οι γονείς μου ασχολούνταν και οι δύο με τις γραφικές τέχνες, οπότε πρέπει να φαινόταν σαν το πεπρωμένο μου! Σκέφτηκα για δύο λεπτά στο γυμνάσιο να γίνω σκηνοθέτης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ήξερα ότι μου άρεσε να ενορχηστρώνω πράγματα, είτε τα «πράγματα» ήταν λέξεις και εικόνες είτε άνθρωποι και αντικείμενα σε μια σκηνή.

Ποια είναι η σύντομη απάντησή σας σε ανθρώπους που ρωτούν τι είναι η δουλειά σας;

Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για την προσπάθεια επέκτασης αυτού που προσδιορίζουμε ως “γραφικό σχέδιο” και αυτό που θέτει σε κίνδυνο την ιστορία του γραφικού σχεδιασμού. Παρόλο που η γραφιστική είναι παντού (κάθε μορφή οπτικής επικοινωνίας που περιλαμβάνει κείμενο και εικόνες), ο τρόπος με τον οποίο αναπαρίσταται η γενεαλογία της υποδηλώνει ένα πολύ περιορισμένο γενεαλογικό δέντρο — μέχρι πρόσφατα, κυρίως μοντερνισμό. Αλλά υπήρξαν απίστευτα γραφικά έργα από κάθε λογής ανθρώπους ιστορικά που έχουν παραβλεφθεί και παρέχουν έμπνευση και εικόνα για την ποικιλομορφία της οπτικής γλώσσας. Η δουλειά μου αφορά την απώθηση και το άνοιγμα δυνατοτήτων, είτε είναι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εκθέσεις, οι εμπειρίες ανάγνωσης και επί του παρόντος, το τι αποτελεί την ιστορία της γραφιστικής. Γι’ αυτό ξεκίνησα το The People’s Graphic Design Archive (PGDA), στο οποίο έχω ενορχηστρώσει έναν τρόπο ώστε ο καθένας να αποφασίζει τι πρέπει να είναι μέρος της ιστορίας μας και να το συμπεριλάβει εύκολα.

The People’s Graphic Design Archive (Abby Chen, σχεδιάστρια, Rob Meek, προγραμματιστής)

Πήγατε σε σχολή τέχνης; Γιατί γιατί όχι?

Πήγα πρώτα σε αυτό που θα θεωρούνταν εμπορική σχολή τέχνης. Είδος εμπορικής σχολής. Υπήρχαν πολύ λίγα προγράμματα γραφιστικής στη δεκαετία του 1970. Πήρα ένα BFA στη γραφιστική, μετά ένα MFA και τέλος ένα πτυχιούχο βραβείο. Ήθελα να μάθω δεξιότητες στην αρχή και πώς να τις εφαρμόσω σε έργα που αποσκοπούσαν στην «εκπαίδευση, ενημέρωση και ευχαρίστηση» (στη γλώσσα του τι είναι γραφικό σχέδιο.) Αλλά στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το γραφικό σχέδιο ως πολιτιστική πρακτική. Ταυτόχρονα, με ενδιέφερε πώς θα άλλαζαν οι υπολογιστές αυτό που φτιάχναμε και πώς το φτιάχναμε. Και με ενδιέφερε επίσης η παιδαγωγική του σχεδιασμού.

Louise Sandhaus and Kat Catmur, A Colorful Life: Gere Kavanaugh, Designer (Princeton Architectural Press, 2019 (Φωτογραφία: Marc Alt)

Γιατί ζείτε και εργάζεστε στο Λος Άντζελες, και όχι αλλού;

Ζω και στο LA και στο Ojai. Είμαι τρελός για το Λος Άντζελες και την Καλιφόρνια, γι’ αυτό πέρασα 10+ χρόνια γράφοντας ένα βιβλίο για την ιστορία της γραφιστικής της Καλιφόρνια. Λατρεύω την τρελή ενέργεια του δρόμου — το ατελείωτο ξεκίνημα της δραστηριότητας ταυτόχρονα και παντού. Κάθε είδος πολιτιστικής παραγωγής συνεχίζεται και έχει ταυτόχρονα αξία και αξία. Τέλος, είναι ο ήλιος και το φως και η ανοιχτότητα και η αίσθηση του σώματος που με κρατούν εδώ. Θα συρρικνώσω και θα πέθαινα κάτω από κάτι λιγότερο από αυτές τις συνθήκες.

Πότε είναι/ήταν η τρέχουσα/πιο πρόσφατη/επόμενη εκπομπή ή έργο σας;

Την 1η Σεπτεμβρίου, παρουσιάσαμε τη νέα μόνιμη τοποθεσία του The People’s Graphic Design Archive. Η επόμενη φάση αυτού του μεγάλου έργου είναι να δημιουργήσει τρόπους που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν έρευνα και να αποκαλύψουν και να διατηρήσουν την εργασία από εκείνους που έχουν παραβλεφθεί — οπουδήποτε στον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με άλλους που θέλουν να κάνουν Roadshows γραφιστικής (όπως Αντίκες Roadshow) στις κοινότητές τους. Εδώ το κοινό καλείται να φέρει τους γραφιστικούς θησαυρούς του για να εντοπιστεί και να τους προσθέσει στο The Archive. Σχεδιάζουμε επίσης “Add-athons” όπου ομάδες συνεργάζονται για να προσθέσουν ιστορικό υλικό που λείπει.

Χειριστείτε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακαλώ!

peoplesGDarchive.org

news.lsd-studio.net

IG: @lulusandhaus

Twitter: @louisesandhaus

Louise Sandhaus, Earthquakes, Mudslides, Fires & Riots: California and Graphic Design, 1936–1986 (Metropolis Books, 2014)

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Leave a Comment